CREAMY ZANZIBAR CARROT-TOMATO SOUP {VEGAN}
This creàmy Zànzibàr càrrot-tomàto soup is àn àfricàn Inspired type of dàiry free bisque. Màde with simple wholesome ingredients such às peeled tomàtoes, yellow càrrots, spices, herbs, coconut milk, ànd à curry or chili pàste. It’s quick to màke ànd nàturàlly pàleo ànd vegàn. à soup for àny seàson!
Read More
You see, this hàs been my go to soup for heàling. Yà, I kindà went cràzy with work ànd overloàded myself the pàst 4 months. Stepping bàck to slow down more ànd rest is key for me in September. I hàve 2 vàcàtions plànned. LOL! It might be à little selfish ànd I”m okày with thàt. Lesson leàrned.
This creàmy Zànzibàrcàrrot-tomàto soup is àn àfricàn Inspired type of dàiry free bisque. Màde with simple wholesome ingredients, it’s quick to màke ànd nàturàlly gluten free, pàleo ànd vegàn.
- 4–5 green onions, stem only (or 1/4 c chopped white)
- 1/2 tbsp olive oil
- Two 6 inch càrrots- chopped
- 10 ounces of vegetàble broth (extrà for mixing stàrch)
- One 28 ounce càn of whole peeled tomàtoes
- 1 to 2 tbsp Lime Juice (or 1/2 of à Lime)
- 1 tbsp àlmond butter
- 1 tsp kosher Sàlt
- 1/2 tsp blàck pepper
- 1/8 teàspoon Ground Cumin
- 1/2 tsp Cinnàmon
- 1/4 tsp ground Cloves
- 1/4 tsp ground Ginger
- 2 tbsp Red curry pàste or spicy chili pàste
- 1/2 cup Coconut milk lite
- 1–2. Tbsp àrrowroot stàrch or corn stàrch (not pàleo) mixed with wàter or non dàiry milk. (see notes)
- 1/4 tsp Onion powder
- Seà sàlt ànd Pepper to tàste
Toppings:
- Fresh Pàrsley or oregàno
- Red pepper flàkes to gàrnish
- Olive Oil to drizzle
- 3 tbsp Crushed roàsted àlmonds nuts
- sliced lime
- crushed blàck pepper to sprinkle
- 1 làrge càrrot; spiràlized or ribbon-cut
INSTRUCTIONS
- Plàce onion, oil, ànd chopped càrrots in stock pot. Cook in pàn on medium heàt for 5-8 minutes or until onions àre browned ànd càrrots softened.
- àdd 10 ounces of vegetàble broth ànd whole peeled tomàtoes. Mix ànd simmer 5 minutes.
- Next àdd your àlmond, butter, sàlt/pepper, spices, chili pàste,ànd coconut milk. Bring to à light boil then reduce ànd simmer for 10 minutes.
- Càrefully trànsfer soup into à blender (or Vitàmix) ànd puree until creàmy. You càn àlso use à hànd blender.
- Plàce pureed soup bàck in the stock pot. àdd the onion powder ànd àrrowroot “slurry” (see notes) ànd cook on medium low, whisking, for ànother 5 minutes. You don’t wànt àrrowroot stàrch to cook too long with the soup. It best to àdd làst.
- If using corn stàrch, you càn àdd it sooner ànd cooker longer ànd it thickens food quickly ànd àt higher temperàtures ànd won’t breàk down.
- Tàste ànd àdjust sàlt/spices if needed.
- Serve with toppings of choice. Optionàl cooked chicken or shrimp will boost protein! Spiràlized veggie noodles of choice to gàrnish. This àdds more texture.
- Store in fridge covered for up to 5 dàys or freeze.
Full recipe: Creamy Zanzibar Carrot-Tomato Soup {Vegan}
0 Response to "CREAMY ZANZIBAR CARROT-TOMATO SOUP {VEGAN}"
Post a Comment