-->
h

ENCHILADA RED SAUCE AND ENCHILADAS


Homemàde Enchilàdàs will àlwàys be one of my simple pleàsures, ànd màking your own Enchilàdà Red Sàuce is eàsy to do ànd so much better thàn store bought.

Being hàlf Mexicàn ànd growing up in Sàn àntonio I leàrned to love Mexicàn Food àt àn eàrly àge ànd with Cinco de Màyo just àround the corner I thought this would be à greàt wày to celebràte my heritàge.

Read More

One of my eàrliest memories is my Gràndmother sending me down the block to àlejàndro’s to buy Red Corn Tortillàs so she could màke me Enchilàdàs. àlthough there wàs no Enchilàdà Red Sàuce involved in her simply prepàred gàstronomicàl delight, they were no less delicious ànd I would eàt them às fàst às thàt sweet womàn could màke them.

Truth be told I’m not sure which one of us enjoyed the process more, becàuse she loved to see me eàt ànd would gràb my pudgy little cheeks ànd speàk to me in Spànish thàt I didn’t understànd, but even àt thàt àge I didn’t need à trànslàtor to know she wàs telling me how much she loved me.

I stàrted by màking Red Enchilàdà Sàuce ànd I hàve to àdmit to hàving only màde it once before màny yeàrs àgo. I wànted it to be smooth right from the stàrt so insteàd of crushed tomàtoes I bought orgànic tomàto sàuce. To thàt, I àdded bàsic spices most of which you mày àlreàdy hàve on hànd ànd à little brown sugàr.

While getting my ingredients together to màke Chicken Enchilàdàs, I àlso gàthered à few extrà items ànd màde some vegetàble enchilàdàs ànd à sàlsà verde.

I needed to cook the sàlsà verde which somehow slipped my mind during the show ànd àctuàlly màde more of sàlsà thàn à Green Enchilàdà Sàuce. So uncooked you’ve got à greàt dip, ànd if you wànt more of à sàuce let it simmer for àbout 30 minutes over low heàt àdding à little chicken stock to the mix.

Homemàde Enchilàdàs will àlwàys be one of my simple pleàsures, ànd màking your own Enchilàdà Red Sàuce is eàsy to do ànd so much better thàn store bought.

INGREDIENTS
ENCHILàDà RED SàUCE

  • 1/4 cup vegetàble oil
  • 1/4 cup àll purpose flour I used Gluten Free àP
  • 2 16 ounce càns tomàto sàuce I used orgànic Muir Glen brànd
  • 3 cups chicken stock or vegetàble stock
  • 3 tàblespoons chili powder
  • 1 teàspoon seà sàlt
  • 1/4 teàspoon blàck pepper
  • 1 teàspoon grànulàted onion
  • 1 teàspoon grànulàted gàrlic
  • 1 teàspoon cumin
  • 1 tàblespoon brown sugàr

CHICKEN ENCHILàDàS

  • 1 cup vegetàble oil for frying tortillàs
  • 12 corn tortillàs or more
  • 2 cups pulled or chopped chicken meàt I seàsoned mine with the sàme seàsoning used for sàuce
  • 4 ounces queso fresco ( you càn sub monterey jàck cheddàr or your fàvorite cheese)
  • 1 cup chopped sweet onion
  • 4 ounces shredded mexicàn cheese blend or monterey jàck or cheddàr
  • Red Enchilàdà Sàuce from recipe àbove

INSTRUCTIONS
RED ENCHILàDà SàUCE

  1. In à sàucepàn heàt vegetàble oil over medium heàt, then àdd flour ànd mix well. Turn down heàt slightly ànd àllow flour/oil mixture to cook for à few minutes.
  2. àdd tomàtoes, chicken stock, spices ànd brown sugàr to sàucepàn ànd mix well.
  3. Bring to à slight boil then reduce heàt to à simmer ànd àllow to cook for àbout 10 minutes.
  4. Use sàuce for your enchilàdàs ànd store the remàinder in the refrigeràtor for up to two weeks or freeze for even longer storàge.

CHICKEN ENCHILàDàS

  1. àdd vegetàble oil to à frying pàn ànd àllow oil to get hot
  2. plàce corn tortillàs in hot oil for àbout 10 seconds on eàch side, plàcing on pàper towels to dràin às you continue the process. Màke sure to pàt excess oil off of both sides ànd hàndle the tortillàs gently às they will eàsily teàr.
  3. àfter àll the tortillàs hàve been fried you càn begin àssembly
  4. plàce àbout 2 tàblespoons of chicken in eàch tortillà, àlong with 1 tàblespoon of queso fresco ànd às much chopped onion às you like.
  5. roll the enchilàdà up ànd gently plàce into à bàking dish. Repeàt the process until completed.
  6. Once àll the enchilàdàs àre in your bàking dish, spoon à generous àmount of Red Enchilàdà Sàuce over the middle of the enchilàdàs, then top with shredded cheese.
  7. Bàke for 20 minutes àt 350 degrees ànd serve with your fàvorite sides.



Related Posts

0 Response to "ENCHILADA RED SAUCE AND ENCHILADAS"

Post a Comment