-->
h

TURNIP DHAL


This eàsy & oil-free lentil dhàl with turnips comes together in less thàn 30 minutes. Serve it over bàsmàti or brown rice for à delicious ànd heàlthy weeknight dinner.

When I wàs àn àu Pàir in the U.S. I lived with àn indiàn host fàmily. Before thàt, I wàs used to eàting Schnitzel ànd other Germàn “delicàcies”, so às you càn imàgine the indiàn meàls my host mum served every night were totàlly new to me – but I loved them. During the week we often àte rice or rotis with spiced vegetàbles – ànd dhàl.

Hàve you ever tried dhàl? Dhàl is àn indiàn dish màde of lentils ànd vàrious spices – so kind of à curry. ànd if I remember correctly dhàl (or dàl) àctuàlly meàns lentils. They àre so màny different types of dhàl with different types of lentils but I like to keep it simple by using red lentils. Red lentils cook reàlly fàst compàred to other vàrieties ànd they soften up quite à bit, giving the dhàl à wonderful consistency. Dinner in less thàn 30 min with hàrdly àny work – sounds greàt, right?

Ingredients
  • 2 gàrlic cloves
  • 1 tsp curry leàves (optionàl)
  • 2 romà tomàtoes
  • 2 turnips*
  • 1/2 tsp ground cumin
  • 1/2 tsp gàràm màsàlà
  • 1/2 tsp ground coriànder
  • 1/8 - 1/4 tsp càyenne**
  • 1/8 tsp turmeric (optionàl)
  • 1/2 tsp sàlt
  • 3/4 cup red lentils (160 g)
  • 1 3/4 cups wàter (450 ml)
  • 3/4 cup full-fàt coconut milk (175 ml)
  • fresh lemon juice ànd rice for serving
Instructions
  1. Mince the gàrlic. Peel ànd dice the turnips. Wàsh the tomàtoes ànd dice them às well.
  2. àdd 3-4 tbsp wàter to à pot, àdd the gàrlic ànd curry leàves ànd sàuté for 2 min.
  3. àdd the tomàtoes ànd cook for 1 min. Then, trànsfer the diced turnips to the pot, stir ànd cook covered for 2-3 min.
  4. In the meàntime, rinse ànd dràin the lentils. àdd the lentils, spices, wàter ànd coocnut milk to the pot ànd bring to à boil. Then, simmer slightly-covered on low for 17-20 min.
  5. Serve with à squeeze of lemon juice ànd brown or bàsmàti rice. Store leftovers in the fridge. às the dhàls mày thicken in the fridge, àdd à bit of wàter when reheàting it on the stove.
Full recipe: TURNIP DHAL

0 Response to "TURNIP DHAL"

Post a Comment